pühapäev, 2. september 2018

Kivila, alpiaed või kiviktaimla?

Ei oskagi  sellele kremplile õiget nime anda. Kivila? Alpiaed? Kiviktaimla? Viimane ehk sobiks kõige paremini iseloomustama seda pisikest 2x2 meetrist lapikest, mis asub vana kiviaia peal. See maa seisis tühjana ja umbrohtu ning kuumaasikaid täis, palju aastaid. Kui mina selle aiamaa endale sain, ei julgenud ma samuti kolm aastat sinna toimetama minna. Kartsin ja kardan senini meeletult rästikuid. Siis, aga ühel kevadel võtsin julguse kokku ja hakkasin kaevama. Ega seegi seal kerge polnud. All puhta kiviklibu. Oma paar kolm, neli aastat kaevasin seda maad läbi. Sai ka mulda sinna juurde tassitud.Siis panin sinna mingid lilled kasvama. Aga umbrohtu aina tuli. Jälle sai läbi kaevatud ja nii päris mitmeid kordi. Nüüd siis on seisukord juba nii kaugel, et saab seal ka taimi kasvatada, nii, et umbrohi enam võimu ei võta. 

Olen püüdnud, nii eelmisel, kui ka sel aastal sinna istutada kiviktaimla lilli. Sel aastal on ülekaalus juba nelgipuhmakad. Loodame, et ka järgmisel. On ka teisi kivila lilli, aga nimed momendil ei meenu. Eks kui järgmisel aastal õitsema hakkavad, pean näpuga järge ja kirjutan üles. On taimi, mis hakkavad  seal kasvama, aga kahjuks on osad välja läinud. Kahju on mul just madalatest astilbedest, mis kahjuks välja läksid. Midagi neile seal ei meeldinud.

Suvel sai tellitud kuus potti tähklavendlit 'HIDCOTE'. Nende jaoks tegin uue peenra kivila müüri äärde. Peenar on veidi tagant kõrgem ja eest madalam, et üleliigne vesi saaks ära voolata. Nii on ehk lootust ka järgmisel aastal, neid kasvamas näha. Eks ta üks katsetamine ongi, et näha, kas peavad talve vastu, või mitte.

Ka see peenar on vastu vana kivimüüri. Enne kasvas seal mairoos, aga kuna hommikupäike sinna ei paista, siis otsustasin sellest teha peenra varjutaimedele. Momendil on seal nelgitutsakad. Paar suurelehelist hostat ja üks lavendlipõõsas.



2 kommentaari:

  1. See on sul hullult ilus koht! Astilbedele seal kohe kindlasti ei meeldi. Tahavad happelist mulda. lavendli kohta pole aimugi, mida tema tahab. Mul ta pole suuremat miskit kasvanud. Mina nimetaks seda ala kiviktaimlaks, kuna seal on palju mulda ja suht vähe kive. Ja mulle väga meeldib su blogi väljanägemine. Iga pildi all on jutt just selle pildi kohta. Väga ülevaatlik!

    VastaKustuta
  2. Aitäh! :) Eks ma arenen ja leian uusi nippe siin.

    VastaKustuta